Zelf babyhapjes maken

Zelf babyhapjes maken

Toen Luca 4 maanden oud was, zijn we langzaam aan begonnen met het geven van hapjes.
We begonnen met wat hapjes groente en zijn hier later ook fruit bij gaan geven.

Zijn eerste hapje was pompoen, en dat was niet echt een succes. Hij was wel nieuwsgierig, maar na de eerste hap kwam er een zielig gezichtje te voorschijn en kwam alle pompoen weer naar buiten. Oeps.
We probeerden iedere dag wat hapjes en het ging steeds beter. Vooral wortel, pompoen en doperwtjes waren een succes. Later gaven we ook gepureerd fruit erbij en dit viel natuurlijk al helemaal in de smaak, al die zoetigheid!

Luca is gelukkig altijd een goede eter geweest en dat maakte het ook leuk om zelf hapjes voor hem te maken.
Natuurlijk is dat in het begin heel makkelijk; een wortel is zo gekookt en gepureerd en je kunt het eventueel voor een aantal dagen invriezen. Toen hij 6 maanden oud was en we het verder konden gaan uitbouwen naar maaltijden, zag ik wel iets meer uitdaging. Ik besloot iedere avond een hapje voor de volgende dag klaar te maken, maar dit was enorm tijdrovend. Al snel gingen we over op de potjes van Olvarit, maar daar had ik niet zo’n goed gevoel bij.

Begrijp me niet verkeerd, deze voeding ligt niet voor niets in de supermarkt en zal zeker veilig en gezond zijn voor je kindje. Toch had ik er persoonlijk een beter gevoel bij om de maaltijden zelf te koken.
Ik besloot toen om allerlei dingen te koken en dit per ingrediënt in te vriezen in kleine porties. Zo kookte ik bijvoorbeeld een heel pak rijst, een heel pak couscous, aardappelen, wortelen, pompoen, doperwten, broccoli, boontjes, en bakte ik vlees en vis. Ik vroor de groente per 100 gram in, en zowel de vlees als de rijst/aardappels per 50 gram. Op deze manier kon ik iedere avond een nieuwe combinatie maken met de verschillende ingrediënten.
Dit werkte als een trein!

Nu Luca bijna een jaar is merk ik dat hij wel wat meer kan eten dan dit en probeer ik zijn hapjes verder uit te breiden met meer ingrediënten in één maaltijd. Ik zoek vaak op een zaterdagmiddag wat kidsproof recepten, haal de boodschappen in huis en neem een middag de tijd om alle hapjes te maken en in te vriezen. Ik kook dan vaak maaltijden die qua grootte voor 4 volwassenen bedoeld zijn, hier kun je zeker wel het dubbele aantal babyhapjes mee maken. De recepten van de favorieten hier zal ik ook zeker nog op mijn blog delen! Waar ik rekening mee houd is dat er lekker veel groente in verwerkt zit (meestal gepureerd als sausje, dan eet hij het sowieso). Daarnaast let ik wel een beetje op de hoeveelheid vlees. Naar mijn idee is iedere dag vlees echt niet nodig en zijn er prima vervangers te bedenken. Met wat lekkere kruiden maak ik de hapjes af zodat er iets meer smaak aan zit, zoals paprika- en kerriepoeder. Met zout let ik nog een beetje op, dit voeg ik nooit zelf toe aan de hapjes.

Luca is nu natuurlijk bijna een jaar, en dan zal hij ook steeds wat makkelijker met ons mee kunnen eten.
Ik moet toegeven dat ik zelf uit inspiratiegebrek regelmatig een pakje Honig of Knorr opentrek en ik vind dat nog niet zo geschikt voor een baby/dreumes. Dus voor nu vind ik het prima om apart voor hem te koken!

Hoe vonden jullie de overgang naar de babyhapjes en hoe hebben jullie dit aangepakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *